Once a gamer, always a gamer

Jocuri Terminator NES
Toți avem pasiuni pe care le formăm de când suntem doar un bambino, un boț cu ochi. Unii dintre noi au găsit o atracție în citit, alții au fost captivați de muzică, mulți aveau colecții impresionante de sute de casete audio, și mai târziu de CD-uri… însă, câți dintre voi erați cu adevărat pasionați de “gaming“?
Jocurile aveau tot, aveau o poveste, aveau și muzică, aveau și video, totul interactiv și plin de culori, animații, efecte.
Când eram mic jocurile nu erau așa de complexe, nu aveau poveste, dar o dată cu apariția PC-ului, ele au evoluat mult. Astăzi, jocurile sunt ca un fel de Inception interactiv. Un film, o poveste, în care sute și mii de alte povești mai mici așteaptă a fi descoperite, toate având o legătură sau referință la povestea principală. În jocurile role-playing multiplayer online de astăzi, poți fi cine vrei, poți chiar vedea cum este în pielea sexului opus, și poți avea multiple caractere, toate cu povestea lor unică.
Jocurile erau și încă sunt cea mai bună sursă de entertainment în opinia mea (sau cea mai bună modalitate de a pierde timpul într-un mod plăcut). Însă nu uitați că jocurile dezvoltă imaginația și alte aptitudini precum creativitatea, organizarea, eficiența, etc. Albert Einstein spunea: Jocurile sunt cea mai elevată formă de investigație.
Am încercat de multe ori să mă apuc de citit mai mult, cum îmi impuneau adulții, dar majoritatea nu realizau cât de distractiv era să joci un joc video, mai ales cele cu mod de multiplayer, în care era implicată o intensă cooperare cu frații sau prietenii tăi. Pentru adulți cititul era cea mai distractivă activitate când erau mici, ei și-au format această pasiune pentru că nu exista o alternativă mai bună atunci. Pentru mine, cititul cărților scrise de autori români era o activitate nedorită. Nu mi-a plăcut, pentru că sincer, nu avem cu ce să ne lăudăm, majoritatea scriitorilor români mă plictisesc groaznic.
Fiecare generație are un trend pe care îl adoptă, pe vremea mea erau populare jocurile pe console. Toate consolele erau făcături din China, clone după sisteme NES (Nintendo Entertainment System) sau Atari, le cunoaștem după numele de Terminator sau Sega.

Terminator NES Console

Îmi amintesc când tatăl meu ne-a luat primul Terminator. Mă jucam la el împreună cu fratele meu non-stop, ne cam pierdusem interesul de a face temele. Părinții noștri au fost forțați să ne ascundă manetele, dar bineînțeles că asta nu ne-a oprit… ne-am împrumutat de manete, ni le ascundeau și pe acelea, după care strângeam bani ca să cumpărăm alte manete mai proaste decât cele de la făcătura de consolă originală, respectiv de la ruși… apoi ne ascundeau cu totul consola, ce vremuri… Făceam schimb de casete cu prietenii, cumpăram casete, furam casete :D . Am stricat multe sisteme, dar între timp deveneau din ce în ce mai ieftine și puteam să îmi cumpăr singur din banii de alocație o consolă nou nouță. Au devenit mai ieftine, dar și mai proaste. Se stricau foarte repede.
Noi vara o petreceam la țară, și la țară nu aveam cablu TV, era foarte plictisitor, prindeam doar TVR1. Într-un an, pe la 12 ani, nu mai aveam o consolă funcțională, eram foarte trist știind că se termină școala și vom lua din nou vacanță, ceea ce însemna că o să mergem iar la țară unde o să mă plictisesc enorm. Însă mi-a venit o idee salvatoare, aveam foarte multe console stricate, bucăți, componente electronice, toate erau la fel. Eram suficient de tenace în electronică încât ideea asta nebună să funcționeze (la 12 ani). Am împrumutat un pistol de lipit și am început să lipesc la părți și componente electronice. Din rămășițele a câteva terminatoare am reușit să fac unul funcțional! Eram atât de mulțumit… am muncit câteva zile, a fost o muncă intensă de asamblat-dezasamblat, lipit-dezlipit, testat-retestat, dar a meritat tot efortul. Consola făcută de mine mergea mai bine ca toate celelalte anterioare. Era foarte bine făcută, solidă, am pus șuruburi în toate locurile unde lipseau implicit cu desăvârșire, diode, tranzistoare și condensatoare mai bune, etc. Nenorociții de chinezi se pare că făceau economie la șuruburi, printre altele.
Consola mea, nu numai că era solidă, dar avea și manete customizate de mine. Mai țineți minte ce scurte erau cablurile la manete? Trebuia să stai cu ochii beliți în TV la 30 cm. Ei bine, eu am făcut manetele mele să aibe cabluri lungi de 2,5 M și pe deasupra le-am atașat și un buton de RESET, astfel nu mai era nevoie să mă deranjez din pat unde stăteam confortabil pe perne pufoase pentru a reseta consola de la butonul ei, cu scopul de a selecta alt joc din casetă (da, apăruseră deja acele casete care aveau foarte multe jocuri, evoluase tehnologia de stocare). Nu mai știu exact pe la ce vârstă am trecut la jocurile PC, tatăl meu mi-a luat mai târziu PC, prin 2000 sau 2002. Până atunci, eram deja client fidel la sălile de jocuri de PC din orașul Motru.
Fiindcă jocurile pe care le-am jucat spun multe despre mine ca gamer, m-am gândit să vă arăt câteva din jocurile copilăriei, adolescenței și vieții mele de “adult”:

Istoria mea de gamer colectie jocuri

Aștep ziua în care voi avea timp să joc ultimele MMO-uri pe care le urmăresc și aștept de multă vreme, sau chiar și o grămadă de jocuri pe consolele moderne. Voi ce jucați când erați mici, și ce jucați în prezent?

Dacă v-a plăcut articolul, nu uitați să vă abonați la newsletter pentru a primi notificări cu ultimele articole pe mail (undeva pe panoul din dreapta mai sus). Mulțumesc.


7 Responses to Once a gamer, always a gamer

 1. Alex spune:

  Tare articolul. Cam 90% din jocurile ale caror coperti le-ai pus tu aici, le-am jucat si ras-jucat.

  Si am putea incepe ditamai polemica, dar zic doar atit. Nu mai sunt jocurile care erau atunci, in copilaria mea. Lucru de care se pling vechii gameri. Old-school gamers. Aia care au prins Dungeon Keeper, Diablo, War Craft si Star Craft si se minunau la bijuteriile astea si rideau de se cacau pe ei cind se arunca cite un ‘my wife for hire’ pe chatul public. Gameri care acum se uita la continuari si la rip-off-uri si le vine sa isi smulga parul de pe tot corpul. Pina si ala din cur.

  Duse sunt zilele alea, dar noroc cu situri gen GOG.

  • Lucian spune:

   De asta ne intelegem noi asa bine :)

  • Oliver spune:

   Jocurile de acum se bazeaza mai mult pe grafica si nu pe gameplay. Jocurile din trecut erau destul de limitate din punct de vedere tehnologic si se aloca mult mai mult timp conceptului.
   In prezent sunt x tipuri de platforme, x tipuri de motoare grafice, x tipuri de motoare fizice si paradoxul alegerilor multiple se vede si in calitatea jocurilor lansate pe vremea asta.

 2. Oliver spune:

  Clona de Atari se numea Rambo…sa vezi acolo manete(joystickuri) care se stricau cand trageai mai tare de ele si se reparau prin ranforsare cu pixuri :) )

  Un prieten de-al meu si-a facut o “mini-consola” dintr-un terminator.Maneta era lipita pe ea, fara carcasa de plastic iar butoanele de cauciuc erau lipite direct pe ea .Avea dminesiunile pe sfertul unui terminator. A trebuit sa o faca ca sa o poata ascunde repede sub masa cand veneau parintii in inspectie (avea masa extensibila in dormitor si extensia creea un spatiu perfect pentru a ascunde lucruri).Ne gandeam sa cumparam un televizor Sport, sa il punem pe baterii si sa ne facem si noi consola portabila ca in reclamele Nintendo de pe RAI UNO. Acest prieten, de curand, mi-a adus din malayesia un PVP (arata ca un PSP) cu vreo suta de NES-uri printre care Contra si Battle City. Peste cativa ani oarecum visul ni s-a implinit :) )

  Eu am avut HC (cu jocuri pe caseta audio). Depanand amintiri despre HC-uri, un prieten mi-a povestit ca la un moment dat, prin ’88 jocurile se transmiteau la TV. Adica in cursul unei emisiuni informatice, aparea prezentatorul si spunea, in 10 secunde dam drumul la joc, pregatiti casetofoanele pentru inregistrare. Copyright-ul era 0 pe vremea aia, cum ar fi daca la InfoArena sau cum se numeste emisiunea aia pe TVR2 ar transmite ultimul Call of Duty: “Baieti, pregatiti Blu-Ray Recoderele, urmeaza 18 giga de date” :) )

  Referitor la jocuri, mai nou ma joc doar COD-Black Ops pe PS3 iar pe PC,in retea,un card game numit “Spectromancer”

 3. Florin spune:

  Or mai exista pe piata? De cumparat adica ..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*


9 + 4 =

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>